Tuesday, January 25, 2011

Kenali propaganda BN 3

salah satu teknik propaganda yang sering digumakan oleh BN ialah memburukkan reputasi oposisi mereka teknik ini di sebut sebagai

Making individuals from the opposing nation, from a different ethnic group, or those who support the opposing viewpoint appear to be subhuman (e.g., the Vietnam War-era term "gooks" for National Front for the Liberation of South Vietnam aka Vietcong, (or 'VC') soldiers), worthless, or immoral, through suggestion or false accusations. (wikipedia)
contoh nya adalah seperti penyiaran berita ini

Bertindak ke atas pembakar bendera
LABIS 24 Jan. - Tindakan tegas perlu dikenakan terhadap mereka yang membakar bendera UMNO di Taman Mewah di sini semalam kerana ia merupakan perbuatan yang tidak beretika dan melampau.

Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan berkata, jika perbuatan itu dibiarkan tidak mustahil perkara lebih buruk berlaku dan keadaan menjadi semakin tidak stabil.

"Walaupun keadaan berkempen sekarang ini masih terkawal tetapi kita minta tindakan segera perlu dikenakan. Perkara ini tidak menguntungkan mana-mana pihak.

"Kita tidak menuduh sesiapa tetapi mana-mana pihak tolong hentikan perbuatan ini," katanya kepada Utusan Malaysia di Bilik Gerakan MIC di Bukit Dato' di sini hari ini.

Semalam, dua kes bakar bendera UMNO dilakukan di taman itu pada pukul 6.30 pagi dan 9.30 pagi dipercayai dilakukan penyokong Pas.

Berikutan itu, Pemuda UMNO Johor Bahru membuat laporan polis kira-kira pukul 10 pagi di Balai Polis Labis.

Ahmad yang juga Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, pihak berkuasa perlu melakukan pemantauan agar perkara itu tidak berulang.

Pada masa sama beliau mengingatkan jentera Barisan Nasional (BN) supaya tidak terikut-ikut atau membalas perbuatan tersebut.

Beliau turut melahirkan kesal dengan cara Pas berkempen yang mendoakan agar bala diturunkan terhadap UMNO.

Jelasnya, perbuatan itu amat memalukan kerana Pas mendakwa kononnya sebuah parti Islam tetapi perbuatannya tidak mencerminkan ajaran agama suci itu.

komen penulis

Berita ini memberi gambaran bahawa Pas adalah Parti Extremist di dokong oleh extremis, pembuat kacau dan tidak menghormati undang-undang. Namun setakat ini tiada bukti ianya di lakykan oleh penyokong PAS.

No comments: